Quercus II Alba
Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn.
Den första utgåvan Quercus I Robur gick på djupet med den europeiska skogseken, Quercus robur. Nummer två i serien är den amerikanska viteken Quercus alba. Quercus alba dominerar sedan förbudstiden världens whiskyindustri då en lag drevs igenom om att amerikansk whiskey endast får lagras på nya fat. Följden blev att stora mängder ex-bourbonfat frigjordes och såldes vidare till bland annat Skottland. Quercus alba är allmän i östra och mellersta Nordamerika och mycket vanlig inom vin- och whiskeyindustrin. Quercus alba innehåller lägre andel tanniner och högre mängd laktoner, vilket ger den diskreta kokoston som kännetecknar mycket whisky. Quercus II Alba består av 100 % orökt whisky som lagrats på traditionella bourbonfat i upp till 5,1. Därefter har whiskyn slutlagrats i upp till närmare tre år på 40- och 96-litersfat av ny Quercus alba. Quercus II Alba är likt alla buteljeringar från High Coast varken kylfiltrerad eller färgjusterad. Till skillnad från många andra av våra buteljeringar tycker vi inte att Quercus II Alba vinner på att luftas. Tillsätt däremot gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.