Quercus I Robur
Det första uttrycket i en helt ny serie där ekens egenskaper och dess påverkan på whisky står i centrum. Först ut var den svenska eken, Quercus Robur, Buteljeringen presenterades i oktober 2017.

Quercus är en serie från Box där vi undersöker de smaker som olika ekarter bidrar med till whiskyn under lagringen. Den första utgåvan i Quercus har fått namnet Robur efter den europeiska skogseken Quercus robur. Ekarten växer på flera håll i Europa, bland annat i Bourgogne och Limousin, och är betydelsefull inom vin- och cognacindustrin. Det är också den ekart som i stor utsträckning förekommer i Sverige upp till Norrlandsgränsen i Gävletrakten. Quercus robur innehåller en förhållandevis hög andel tanniner och antioxidanter och ger en hel del kryddiga och söta smaktoner. Whiskyn är 100 % orökt och har först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,1 år för att sedan slutlagras i ytterligare 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek.

-
100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,1 år för att sedan slutlagras i ytterligare 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek.
Quercus I Robur är varken kylfiltrerad eller färgad.
-
Bourbonfaten på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA. Faten av Quercus robur på 40 liter (Ankare) är bundna av Thorslundkagge i Sverige. Eken till dessa Ankare har vuxit i Sydöstra Sverige. Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och minskat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2017 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nr 3.
2017-01-17 tömdes bourbonfaten och alkoholhalten justerades från 60,4 % till 55 % ABV. Whiskyn tappades sedan upp på 100 ankare (40 liter) av svensk ek (Quercus Robur) varav 99 var mediumplus-rostade före kolning och ett var hårt rostat före kolning.
2017-08-31 till tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8 % i samband med buteljering.
Quercus I Robur buteljerades 2017-09-04 till 2017-09-06 i en upplaga av 8229 flaskor.Vi rekommenderar att Quercus I Robur får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.
-
Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad
Ingående kornsorter: Rosalina, Scarlett, Quench, Tipple, Propino, Tam Tam och Sebastian
Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
Kylvatten: Från Ångermanälven
Ingående batcher: 308B, 330A-349B, 370A-378A
Batchstorlek: 1.2 ton malt
Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
Destillerad mellan 2012-10-03 till 2012-12-10
Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)
Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)
-
Alkohol: 50,8 % ABV
Ålder: 4,72
Fenolhalt: 0
Fat: 1st fill bourbon + ny svensk ek
Antal flaskor: 8 229 st
Flaskvolym: 50 ml
Pris: 799 SEK
Quercus
Quercus-serien är en resa i ekens tecken. I en serie av buteljeringar utforskar vi olika eksorters påverkan på whiskyns smakbild.