Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

Quercus I Robur

Det första uttrycket i en helt ny serie där ekens egenskaper och dess påverkan på whisky står i centrum. Först ut var den svenska eken, Quercus Robur, Buteljeringen presenterades i oktober 2017.

Quercus är en serie från Box där vi undersöker de smaker som olika ekarter bidrar med till whiskyn under lagringen. Den första utgåvan i Quercus har fått namnet Robur efter den europeiska skogseken Quercus robur. Ekarten växer på flera håll i Europa, bland annat i Bourgogne och Limousin, och är betydelsefull inom vin- och cognacindustrin. Det är också den ekart som i stor utsträckning förekommer i Sverige upp till Norrlandsgränsen i Gävletrakten. Quercus robur innehåller en förhållandevis hög andel tanniner och antioxidanter och ger en hel del kryddiga och söta smaktoner.

  • Recept

    100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,1 år för att sedan slutlagras i ytterligare 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek.

    Quercus I Robur är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Bourbonfaten på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA. Faten av Quercus robur på 40 liter (Ankare) är bundna av Thorslundkagge i Sverige. Eken till dessa Ankare har vuxit i Sydöstra Sverige. Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och minskat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2017 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nr 3.

    2017-01-17 tömdes bourbonfaten och alkoholhalten justerades från 60,4 % till 55 % ABV. Whiskyn tappades sedan upp på 100 ankare (40 liter) av svensk ek (Quercus Robur) varav 99 var mediumplus-rostade före kolning och ett var hårt rostat före kolning.

    2017-08-31 till tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8 % i samband med buteljering.
    Quercus I Robur buteljerades 2017-09-04 till 2017-09-06 i en upplaga av 8229 flaskor.

    Vi rekommenderar att Quercus I Robur får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad

    Ingående kornsorter: Rosalina, Scarlett, Quench, Tipple, Propino, Tam Tam och Sebastian

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 308B, 330A-349B, 370A-378A

    Batchstorlek: 1.2 ton malt

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2012-10-03 till 2012-12-10

    Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 50,8 % ABV
    Ålder: 4,72
    Fenolhalt: 0
    Fat: 1st fill bourbon + ny svensk ek
    Antal flaskor: 8 229 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 799 SEK

Quercus

Quercus-serien är en resa i ekens tecken. I en serie av buteljeringar utforskar vi olika eksorters påverkan på whiskyns smakbild.

The High Coast Whisky Insider