Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Hoppa till innehåll

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

Quercus IV Mongolica

Quercus IV Mongolica är den sista utgåvan i Quercus-serien och kanske den mest spännande. Den asiatiska eken har här utvecklat ett mycket elegant och annorlunda smakbild.

Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn.

Den fjärde och sista i serien Quercus IV Mongolica har lagrats på den asiatiska eken Quercus Mongolica. Quercus Mongolica har en östlig utbredning och trivs i kärva, instabila klimat och klarar hård kyla. I Japan växer dess underart som kallas Mizunara. Den har fått kultstatus i whiskyindustrin. Mizunara-eken har tillskrivits en betydande roll för den japanska whiskyns särart och lagringar på Mizunara har på senare fått mycket stor uppmärksamhet.

Den Quercus Mongolica vi har lagrat vår fjärde utgåva i serien på kommer från ett kargt och tidvis kallt klimat i nordöstra Kina vid gränsen mot Ryssland. Här har eken vuxit långsammare och blivit mer tätvuxen än den japanska Mizunaran varför vi haft mycket små problem med läckage och avdunstning. Våra fat av Quercus Mongolica har utvecklat en kryddig och elegant whisky med en smakbild som är annorlunda från annat vi buteljerat vid High Coast. Quercus IV Mongolica belönades med guld vid 2020 år World Whisky Awards.

  • Quercus IV Mongolica består av 100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 3,53 år och sedan slutlagrats i 39 månader i 225-liters fat av ny asiatisk ek, Quercus mongolica. Blandningen toppades upp med 99 liter 7,27 år gammal whisky från ett 1st fill Quarter-fat.
    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
    Destillerad mellan 2012-04-30 och 2012-10-03.
    Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit).
    Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C).

  • Bourbonfatet på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA.
    Faten av Quercus mongolica, hårt rostade på 225 liter är bundna i Spanien.
    Quarter-fatet levereades från Speyside Cooperage.
    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2019 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 2 och 3.
    Bourbonfaten tömdes på dess innehåll och whiskyn flyttades över till 12 st 225-liters fat av ny asiatisk ek (Quercus mongolica).
    2019-08-09 och 2018-08-12 tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8% i samband med buteljering.
    Quercus IV Mongolica buteljerades 2019-08-12 och 2019-08-13 i en upplaga av 6228 flaskor.

    Vi rekommenderar att Quercus IV Mongolica får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.
    Quercus IV Mongolica är varken kylfiltrerad eller färgjusterad.

  • Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.
    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.
    Ingående kornsorter: Tipple, Scarlett, Propina och TamTam.
    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
    Kylvatten: Från Ångermanälven
    Ingående batcher: 251A-254B, 308B, 330A-338B
    Batchstorlek: 1,2 ton malt

  • Alkohol: 50,8% ABV % ABV
    Ålder: 6,81
    Fenolhalt: 0
    Fat: 1st fill bourbon + ny asiatisk ek
    Antal flaskor: 6 228 st
    Flaskvolym: 500 ml
    Pris: 799 SEK

Köp denna whisky

Tidigare buteljeringar

Vår whisky berättar historien om vårt arv, vår miljö och händelser som format vår historia

The High Coast Whisky Insider