Quercus IV Mongolica
Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn. Den fjärde och sista i serien Quercus IV Mongolica har lagrats på den asiatiska eken Quercus Mongolica. Quercus Mongolica har en östlig utbredning och trivs i kärva, instabila klimat och klarar hård kyla. I Japan växer dess underart som kallas Mizunara. Den har fått kultstatus i whiskyindustrin. Mizunara-eken har tillskrivits en betydande roll för den japanska whiskyns särart och lagringar på Mizunara har på senare fått mycket stor uppmärksamhet.
Den Quercus Mongolica vi har lagrat vår fjärde utgåva i serien på kommer från ett kargt och tidvis kallt klimat i nordöstra Kina vid gränsen mot Ryssland. Här har eken vuxit långsammare och blivit mer tätvuxen än den japanska Mizunaran varför vi haft mycket små problem med läckage och avdunstning. Våra fat av Quercus Mongolica har utvecklat en kryddig och elegant whisky med en smakbild som är annorlunda från annat vi buteljerat vid High Coast.
Quercus IV Mongolica belönades med guld vid 2020 år World Whisky Awards. Quercus IV Mongolica är likt alla buteljeringar från High Coast varken färgad eller kylfiltrerad. Vi rekommenderar att Quercus IV Mongolica får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.
Doft
- Gröna äpplen
- Sandelträ
- Vanilj
- Stjärnfrukt (carambo)
Smak
- Söt vanilj
- Lätt kryddighet
- Exotisk frukt
Eftersmak
- Lång
- Vanilj
- Kryddiga ektoner