Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Hoppa till innehåll

Meny

Stäng
63°N 17°E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 besok@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

Quercus III Petraea

Den tredje delen i Quercus-serien kom vid årsskiftet 2018-2019 och satte fokus på ytterligare en europeisk eksort, den här gången från Ungern. Quercus III Petraea är en kryddig whisky fylld av klassiska ektoner.

High Coast Whisky Quercus III Petraea

Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn. Den första utgåvan Quercus I Robur gick på djupet med den europeiska skogseken, Quercus Robur. Nummer två i serien är den amerikanska viteken Quercus alba. Denna tredje utgåva har fått sin tongivande karaktär från den europeiska bergeken Quercus Petraea. Bergek, Quercus Petraea, kallas även vinterek eller druvek och växer i stora delar av Europa. I Sverige förekommer den främst vid kusten i de södra delarna, ofta i steniga och magra marker. Bergeken används vanligen till lagring av vin, men ger även en väldigt intressant karaktär till whisky.

Den här whiskyn är först lagrad på bourbonfat därefter slutlagrad 10 månader på fat av Quercus Petraea. Quercus III Petraea är likt alla buteljeringar från High Coast varken färgad eller kylfiltrerad. Vi rekommenderar att Quercus III Petraea får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Pris: 799 SEK

High Coast Whisky Quercus III Petraea
  • DoftVanilj, kryddnejlika, citronskal, moget päron, ek
  • SmakVanilj, kryddig ek, fruktkompott, kryddnejlika
  • EftersmakLångvarig, kryddnejlika, ek
Hungarian oak is a funny oak. It can be, sort of, all over the place. This can be good, when kept at a moderate level (as in this whisky) or it can be a tad too much (as seen in several private cask bottlings I've tried). This is a great dram. Perhaps not easily recognizable as a High Coast whisky, but who cares as long as it's this good.

Thomas Øhrbom, Whisky Saga

  • 100% är orökt whisky

    Första skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)

  • 100% lagrades först i 4,7 år på 200-liters bourbonfat, first fill barrels, levererade från Kentucky USA.

    Whiskyn slutlagrades i 10 månader i hårt rostade 40-liters fat bundna i Ungern av ny ungersk ek, Quercus Petraea.

    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2018 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

    Bourbonfaten tömdes på dess innehåll och whiskyn flyttades över till 100 Ankare (40 liter) av ny ungersk ek (Quercus petraea).
    2018-11-19 och 2018-11-20 tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8% i samband med buteljering.

    Quercus III Petraea buteljerades 2018-11-23 och 2018-11-26 i en upplaga av 7781 flaskor.

  • Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

    Ingående kornsorter: Tipple, Barke, Rosalina and Quench

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 436B-464A

    Batchstorlek: 1,2 ton malt

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2013-03-15 och 2013-04-29.

  • Alkohol: 50,8 % ABV
    Ålder: 5,56
    Fenolhalt: 0
    Fat: 1st fill bourbon + ny ungersk ek
    Antal flaskor: 7 781 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 799 SEK

Quercus

I oktober 2017 lanserade vi den första utgåvan i vår omtalade Quercusserie Quercus Robur. Den här serien av buteljeringar är unik i sitt slag och en spännande resa i ekens smakvärld. Det är oss veterligen första gången som något destilleri så konsekvent undersökt vilka smaker som själva ekarten i sig bidrar med till whiskyn. Tidigare har det nästan uteslutande varit fatets förra innehåll som stått i fokus för whiskyindustrin. Vår studie i ek består av fyra lagringar med whisky som lagrats på de fyra ekarter som dominerar dryckesvärlden. Det är den europeiska skogseken Quercus robur, den amerikanska viteken Quercus alba, den östereuropeiska bergseken Quercus Petraeaoch slutligen den asiatiska eken Quercus mongolica. Som slutpunkt för den här resan lanserades också en box med alla fyra utgåvor samlade.

The High Coast Whisky Insider

Registrera dig och ta del av det senaste inifrån destilleriet