Hoppa till innehåll
Kollektioner Quercus

Quercus III Petraea

Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn. Den första utgåvan Quercus I Robur gick på djupet med den europeiska skogseken, Quercus Robur. Nummer två i serien är den amerikanska viteken Quercus alba. Denna tredje utgåva har fått sin tongivande karaktär från den europeiska bergeken Quercus Petraea. Bergek, Quercus Petraea, kallas även vinterek eller druvek och växer i stora delar av Europa. I Sverige förekommer den främst vid kusten i de södra delarna, ofta i steniga och magra marker. Bergeken används vanligen till lagring av vin, men ger även en väldigt intressant karaktär till whisky.

Den här whiskyn är först lagrad på bourbonfat därefter slutlagrad 10 månader på fat av Quercus Petraea. Quercus III Petraea är likt alla buteljeringar från High Coast varken färgad eller kylfiltrerad. Vi rekommenderar att Quercus III Petraea får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

Doft

  • Vanilj
  • Kryddnejlika
  • Citronskal
  • Moget päron
  • Ek

Smak

  • Vanilj
  • Kryddig ek
  • Fruktkompott
  • Kryddnejlika

Eftersmak

  • Långvarig
  • Kryddnejlika
  • Ek