Quercus I Robur
Quercus är en serie från Box där vi undersöker de smaker som olika ekarter bidrar med till whiskyn under lagringen. Den första utgåvan i Quercus har fått namnet Robur efter den europeiska skogseken Quercus robur. Ekarten växer på flera håll i Europa, bland annat i Bourgogne och Limousin, och är betydelsefull inom vin- och cognacindustrin. Det är också den ekart som i stor utsträckning förekommer i Sverige upp till Norrlandsgränsen i Gävletrakten. Quercus I Robur innehåller en förhållandevis hög andel tanniner och antioxidanter och ger en hel del kryddiga och söta smaktoner. Whiskyn är 100 % orökt och har först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,1 år för att sedan slutlagras i ytterligare 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek. Quercus I Robur är likt alla buteljeringar från High Coast varken kylfiltrerad eller färgad. Vi rekommenderar att Quercus I Robur får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.