Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

Berg

BERG är en sherrylagrad whisky med samma färg som den unika röda Nordingrågranit som här och där går i dagen i den dramatiska landhöjning som har givit upphov till världsarvet Höga Kusten. Faten har tidigare innehållit den kraftfulla sherryn Pedro Ximénez.

Origins är en serie där vi hyllar vårt ursprung. Vi har tagit fast på platsen, historien och geografin och skapat fyra whiskysorter som handlar om just detta. Origins-kvartetten släpps i utvalda Systembolagsbutiker, i beställningssortimentet samt på vissa internationella marknader. Berg är tillgänglig från den 1 oktober 2019.

Berg vann två guld vid Stockholm Beer and Whisky 2019, Bästa Svenska Whisky samt Bästa World Wide Whisky.

,

  • Recept

    Berg består av 100% orökt whisky som först har lagrats på first fill bourbonfat för att sedan slutlagras på first fill PX-sherryfat.
    99 st 55-liters PX-fat (66,9%) 6,61 år
    3 st 200-liters PX-fat (7,3%) 6,31 år
    7 st 250-liters PX-fat (21,3%) 5,93 år
    3 st 120-liters PX-fat (4,5%) 5,57 år

    Berg är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Bourbonfaten på 200 liter (Barrels) levererades nytömda direkt från Kentucky.
    Sherryfaten är tillverkade av amerikansk ek och mättade med sherry i Spanien.
    PX-faten på 120 och 200 liter har mättats under 15 år med riktigt gammal PX.
    55-litersfaten är mättade i ca 12 månader och 250-litersfaten är mättade i tre omgångar under ca 2,5 år.

    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 fram till buteljering har faten lagrats i en torrare miljö i våra lagerhus nummer 2 och 3.

    2019-09-13 och 2019-09-16 tömdes 112 PX-fat på totalt 6994 kilo whisky med en genomsnittlig alkoholhalt om 59,74 % till blandningstank. Där tillsattes 1550 kilo vatten för att uppnå den förutbestämda alkoholhalten om 50 %. Whiskyn buteljerades med start 2019-09-17 klockan 8.30.
    Vi rekommenderar att Berg får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

    Ingående kornsorter: Rosalina, Sebastian, Tipple, Barke, Shandy, Quench, Propino, Tam Tam och Columbus

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
    Kylvatten: Från Ångermanälven
    Ingående batcher: 399B, 370A-408A, 436B-479A, 516B-560B, 582B, 604A-606B, 627A-642A

    Batchstorlek: 1,2 och 1,25 ton malt
    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
    Destillerad mellan 2012-11-28 till 2014-02-17

    Första skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
    Andra skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 50,0 ABV % ABV
    Ålder: 5.56-6.62 (Genomsnitt: 6,53 år)
    Fenolhalt: 0 ppm
    Fat: Bourbon och PX
    Antal flaskor: 13 000 st
    Flaskvolym: 700 ml
    Pris: 549 SEK

Köp denna whisky

The Origins

Origins är en hyllning till vårt ursprung vid Ångermanälvens strand, där älven möter havet och timmer flottats i generationer mellan Höga Kustens dramatiska berg.

The High Coast Whisky Insider