Berg
BERG – är en sherrylagrad whisky med samma färg som den unika röda Nordingrågranit som här och där går i dagen i den dramatiska landhöjning som har givit upphov till världsarvet Höga Kusten. Faten har tidigare innehållit den kraftfulla sherryn Pedro Ximénez.

The Origins är en serie där vi hyllar vårt ursprung, en stolt hyllning till Ångermanälvens strand, där älven möter hav och timret flottats och vidareförädlats i generationer. Vi har tagit fasta på platsen, historien och geografin och skapat fyra whiskysorter som handlar om just detta. Origins-kvartetten släpps främst i Systembolagets beställningssortiment samt på vissa internationella marknader.
Berg är mångfaldigt belönad både nationellt och internationellt. Bland annat guldmedaljer i kategorierna ”bästa svensk whisky” och ”bästa världswhisky” vid Stockholm Beer & Whisky Festival 2019. Berg är likt alla buteljeringar från High Coast varken färgad eller kylfiltrerad. Vi rekommenderar att Berg får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.
Artikelnummer: 82375-02
Pris: 499 SEK

- DoftRussin, vanilj, knäck, apelsinchoklad
- SmakSöt vanilj, moget päron, torkade aprikoser, sultanas
- EftersmakTorkade frukter
-
100% är orökt whisky.
Första skärning av hjärtat:
Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)Andra skärning av hjärtat:
Orökt recept: 67 % ABV (20°C) -
100% av Berg har inledningsvis lagrats på 200 liter stora first fill bourbonfat levererade nytömda direkt från Kentucky.
Whiskyn är därefter slutlagrad på följande fat:
99 st 55-liters PX-fat (66,9%) 6,61 år
3 st 200-liters PX-fat (7,3%) 6,31 år
7 st 250-liters PX-fat (21,3%) 5,93 år
3 st 120-liters PX-fat (4,5%) 5,57 årSherryfaten är tillverkade av amerikansk ek och mättade med PX-sherry i Spanien.
120 och 200 litersfaten har mättats under 15 år med riktigt gammal PX.
55-litersfaten är mättade i ca 12 månader och 250-litersfaten är mättade i tre omgångar under ca 2,5 år.Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 fram till buteljering har faten lagrats i en torrare miljö i våra lagerhus nummer 2 och 3.
2019-09-13 och 2019-09-16 tömdes 112 PX-fat på totalt 6994 kilo whisky med en genomsnittlig alkoholhalt om 59,74 % till blandningstank. Där tillsattes 1550 kilo vatten för att uppnå den förutbestämda alkoholhalten om 50 %. Whiskyn buteljerades med start 2019-09-17 klockan 8.30.
-
Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.
Ingående kornsorter: Rosalina, Sebastian, Tipple, Barke, Shandy, Quench, Propino, Tam Tam och Columbus
Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
Kylvatten: Från Ångermanälven
Ingående batcher: 399B, 370A-408A, 436B-479A, 516B-560B, 582B, 604A-606B, 627A-642A
Batchstorlek: 1200 och 1250 kg malt
Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
Destillerad mellan 2012-11-28 till 2014-02-17
-
Alkohol: 50,0 ABV % ABV
Ålder: 5.56-6.62 (Genomsnitt: 6,53 år)
Fenolhalt: 0 ppm
Fat: Bourbon och PX
Antal flaskor: 13 000 st
Flaskvolym: 500 ml
Pris: 499 SEK
Köp denna whisky
The Origins
Origins är en serie som bildar basen i vårt utbud av whisky. En serie som står för vårt ursprung. Det är fyra olika uttryck som vi producerar löpande batchvis efter samma recept. Origins är en stolt hyllning till Ångermanälvens strand, där älven möter hav och timret flottats och vidareförädlats i generationer. Origins har fyra olika smakbilder som vägleder dig i grunderna för vårt whiskyspråk.