Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The Messenger

Lagom till jul 2015 släpptes den fjärde och sista buteljeringen i The Early Days Collection. Namnet The Messenger riktade blicken framåt, ett budskap om att nu började det hända saker i våra lagerhus. En whisky skapad från stora fat och med en ovanlig mognad för sin ungdom

Smakbilden på The Messenger är med komplex än dess syskon i serien. Här kommer en fjärdedel av whiskyn från stora sherryfat och kompletterar den bourbonlagrade basen. Rökigheten är nedtonad och antyds i eftersmaken. The Messenger blev mycket uppskattad av whiskyyskribenter och den lite råa ungdomligheten från den första tre buteljeringarna framträdde inte på samma sätt. En vinterwhisky som lovade gott om framtiden.

  • Recept

    76 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat.
    Resterande 24 % kommer från oloroso sherryfat på 100 liter.

    7 % av ingående whisky är rökig.

    The Messenger är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Bourbonfaten är tillverkade av Speyside Cooperage i storlek Quarter cask på ca 130–140 liter av nytömda bourbon barrels (200 liter).

    Sherryfaten ombundna till 100 liter av Thorslundkagge. Ursprungsfat är gamla 500-liters olorosofat.

    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2015 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

    2015-11-05 tömdes 3 084 kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,3% till blandningstank.

    Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,4% i samband med buteljering.
The Messenger buteljerades 2015-11-09 till 2015-11-12 i en upplaga av 8 169 flaskor. 8 004 flaskor släpptes via Systembolaget den 4:e december 2015. Resterande flaskor reserverades till mässor, provningar och vissa utländska marknader.

    Vi rekommenderar att The Messenger får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt.
Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i whiskyn.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

    Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien. Rökt till 45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 82B-102B, 113B-114B, 129B-132A, 135B-165A

    Batchstorlek: 1.2 ton malt

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2011-06-22 till 2011-11-04

     

    Första skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
    Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 67% ABV (20°C)
    Rökigt recept: 60% ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 48,4 % ABV % ABV
    Ålder: 3,94 år (Snitt 4,12 år)
    Fenolhalt: 0 och 45 ppm. Snitt 3 ppm (malt)
    Fat: 1st fill bourbon(76%), 1st fill oloroso sherry (24%).
    Antal flaskor: 8 169 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 837 SEK

Early Days Collection

The Early Days Collection består av de fyra första officiella buteljeringarna som gjordes under Box-etiketten. Här startade vår fantastiska whiskyresa.

The High Coast Whisky Insider