The First Ten Years
När vi i början av 2011 fyllde faten till den här whiskyn kändes det som en evighet innan de skulle fylla 10 år. Destilleriets historia hade precis börjat. Med förhoppningar, ambition och en enorm framtidstro.
Nu har våra första 10 år gått. En avsevärd tid för vårt destilleri men i våra hemtrakter inte mer en blinkning.

Här i Höga Kusten präglar istiden fortfarande vår natur.
Här påminner ristningar på älvens hällar om bronsålderns jägarfolk.
Här föddes Sverige som industrination med den mäktiga Ångermanälven som livgivande kroppspulsåder.
Här uppe är tid en långsam process, en naturlig rytm av älv, natur och historia.
Vi rusar inte genom livet, vi lever det precis som det är.
Så har också denna whisky levt med oss de första tio åren.
Långsamt har den mognat i takt med tiden som alltjämt följt traktens uråldriga och stillsamma rytm.
Varje årstid har gjort sitt avtryck. Varje mörk och bitande kall vinterdag, varje varm sommarkväll när solen aldrig velat gå ner över älven. Temperaturväxlingar där whiskyn vandrat fram och åter för att hämta karaktär i ekens djup.
Den här whiskyn är våra första 10 år buteljerade på flaska.
Ambition, kunskap, miljö och tio år av tid.
The first ten years är likt alla buteljeringar från High Coast varken färgad eller kylfiltrerad. Vi rekommenderar att The first ten years får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.
Artikelnr: 41037-02
Pris: 1650 SEK

- DoftSultanrussin, krusbär, gröna tomater, apelsin, vanilj
- SmakFruktkompott, kokos, anis, citrus, kanel
- EftersmakBrödkryddor, vanilj, lång och värmande
-
100% är orökt whisky.
Första skärning av hjärtat:
Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)Andra skärning av hjärtat:
Orökt recept: 67 % ABV (20°C) -
The first ten years har lagrats på 17 stycken 55-liters sherryfat (Pedro Ximénez) levererade av Miguel Martin och tillverkade av Amerikansk ek som sedan mättats med Pedro Ximénez sherry i 12 månader..
Vi valde utöver detta att tillsätta ett 200 liters bourbonfat, levererat nytömt från Kentucky efter att tidigare innehållit Heaven Hill och Jack Daniels, för att balansera upp smaken.
2015-08 -24 fylldes 4,13 år gammal whisky från 5 bourbon barrels över i 17 stycken 55 liters PX-fat.
Bourbonfaten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till tömning har faten lagrats i en torrare miljö i lagerhus nummer 3 och 4.2021-09-01 till 2021-09-02 tömdes 805 kg whisky till blandningstank och alkoholhalten justerades från 61,25% till förutbestämda 52% i samband med buteljering. The first ten years buteljerades 2021-09-02 i en upplaga av 2088 flaskor.
-
Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.
Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
Kylvatten: Från Ångermanälven
Ingående batcher: 40B-53A, 82B-88A
Batchstorlek: 1,2 ton malt
Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
-
Alkohol: 52 % ABV
Ålder: 10 år
Fenolhalt: 0 ppm
Fat: Bourbon och Pedro Ximénez
Antal flaskor: 2 088 st
Flaskvolym: 500 ml
Pris: 1 650 SEK