Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Hoppa till innehåll

Meny

Stäng
63°N 17°E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 besok@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The First Ten Years

När vi i början av 2011 fyllde faten till den här whiskyn kändes det som en evighet innan de skulle fylla 10 år. Destilleriets historia hade precis börjat. Med förhoppningar, ambition och en enorm framtidstro.
Nu har våra första 10 år gått. En avsevärd tid för vårt destilleri men i våra hemtrakter inte mer en blinkning.

Här i Höga Kusten präglar istiden fortfarande vår natur.
Här påminner ristningar på älvens hällar om bronsålderns jägarfolk.
Här föddes Sverige som industrination med den mäktiga Ångermanälven som livgivande kroppspulsåder.

Här uppe är tid en långsam process, en naturlig rytm av älv, natur och historia.
Vi rusar inte genom livet, vi lever det precis som det är.
Så har också denna whisky levt med oss de första tio åren.
Långsamt har den mognat i takt med tiden som alltjämt följt traktens uråldriga och stillsamma rytm.

Varje årstid har gjort sitt avtryck. Varje mörk och bitande kall vinterdag, varje varm sommarkväll när solen aldrig velat gå ner över älven. Temperaturväxlingar där whiskyn vandrat fram och åter för att hämta karaktär i ekens djup.

Den här whiskyn är våra första 10 år buteljerade på flaska.
Ambition, kunskap, miljö och tio år av tid.

  • Doftsultanrussin, krusbär, gröna tomater, apelsin, Vanilj
  • Smakfruktkompott, kokos, anis, citrus, kanel
  • Eftersmakbrödkryddor, Vanilj, Lång och värmande
  • 100% orökt whisky som lagrats på 17 stycken 55-liters sherryfat (Pedro Ximénez). Vi valde att tillsätta ett bourbonfat på 200 liter för att balansera upp smaken.

    The first ten years är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Bourbonfaten på 200 liter levererades nytömda från Kentucky och hade tidigare innehållit Heaven Hill och Jack Daniels.
    2015-08 -24 fylldes 4,13 år gammal whisky från 5 bourbon barrels över i 17 stycken 55 liters PX-fat.
    PX-faten är levererade av Miguel Martin och är tillverkade av Amerikansk ek som sedan mättats med Pedro Ximénez sherry i 12 månader.
    Bourbonfaten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till tömning har faten lagrats i en torrare miljö i lagerhus nummer 3 och 4.

     

    2021-09-01 till 2021-09-02 tömdes 805 kg whisky till blandningstank och alkoholhalten justerades från 61,25% till förutbestämda 52% i samband med buteljering. The first ten years buteljerades 2021-09-02 i en upplaga av 2088 flaskor.

    Vi rekommenderar att The first ten years får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

  • Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 40B-53A, 82B-88A

    Batchstorlek: 1,2 ton malt

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

  • Alkohol: 52 % ABV
    Ålder: 10 år
    Fenolhalt: 0 ppm
    Fat: Bourbon och Pedro Ximénez
    Antal flaskor: 2 088 st
    Flaskvolym: 500 ml
    Pris: 1 650 SEK

The High Coast Whisky Insider

Registrera dig och ta del av det senaste inifrån destilleriet