Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The Festival 2017

När Festival 2017 skulle skapas valde vår destillerichef Roger Melander en annorlunda väg. Festivalbesökarna bjöds in i skapandet. Vid en speciell provning under festivalen fick deltagarna rösta och resultatet ledde till en av de mest uppskattade festivalbuteljeringarna någonsin

The Festival 2017 är den fjärde utgåvan i serien. Receptet till årets festivalbuteljering valdes alltså ut på en av provningarna på 2017 års festival. Där provades blint 2014-, 2015-, 2016 års Festivalbuteljeringar samt två kandidater till 2017-års festivalbuteljering. Båda av de nya utmanarna var lagrade på ny amerikansk ek från första stund. Ett recept var helt orökt och det andra var en blandning av rökig och orökt whisky. Omröstningen blev väldigt jämn, men valet föll på det orökta receptet. En både prisbelönt och mycket älskad utgåva som bekräftar kärleken mellan vårt destillat och den amerikanska eken. The Festival 2017 blev bland annat utsedd till bästa svenska whisky vid World Whisky Awards i London.

  • Recept

    100 % orökt whisky som lagrats på 90-liters ny amerikansk ek i 5,0 år.

    The Festival 2017 är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Faten av ny amerikansk ek (Quercus alba) är tillverkade av Kelvin Cooperage med material som lufttorkats/lagrats utomhus i 24 månader. Samtliga fat är kolade och har värmebehandlade bottnar. Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2017 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

    201-09-08 till tömdes 461 kg till blandningstank och alkoholhalten justerades från 62,3 % till förutbestämda 54,2 % i samband med buteljering.

    The Festival 2017 buteljerades 2017-09-11 i en upplaga av 1000 flaskor. Ytterligare 175 flaskor buteljerades i en non-official-utgåva för att användas under mässor och provningar.

    Vi rekommenderar att The Festival 2017 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad

    Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Scarlett, Rosalina, Propino och Tam Tam

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 262B-267B, 289A-308A

    Batchstorlek: 1.2 ton malt

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2012-05-21 till 2012-09-03

    Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 54,2 % ABV % ABV
    Ålder: 5 år
    Fenolhalt: 0 PPM
    Fat: Ny amerikansk ek
    Antal flaskor: 1 000 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 995 SEK

The Festival

The Festival är en serie exklusiva buteljeringar skapade som en hyllning till vår Whiskyfestival, vilken hålls årligen sista helgen i juni. The Festival kan endast köpas av besökare på Whiskyfestivalen. Varje år skapas en ny whisky och buteljeras i ca 1000 flaskor

The High Coast Whisky Insider