Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The Festival 2016

Festivalbuteljeringarna kännetecknats av fatintensiv whisky med mycket kraft och karaktär. De har blivit några av destilleriets mest eftersökta och omtalade buteljeringar. The Festival 2016 är den tredje utgåvan i serien med festivalbuteljeringar.

Festival 2016  är, till skillnad från Festival 2015, 100 % orökt. Whiskyn är i grunden lagrad på stora bourbonbarrels och slutlgrad på nya ekfat precis som sina festivalsyskon. Den här upplagan går däremot helt i efter svenska toner. Slutlagringen har skett på nya svenska ekfat som värmebehandlats ovanligt intensivt. En fatintensiv och spännande buteljering som ger Festival-serien ytterligare en medlem som tar för sig och sticker ut hakan.

  • Recept

    100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,59 år för att sedan slutlagras i ytterligare ca 7 månader på 40-liters fat av ny svensk ek med ovanligt kraftig värmebehandling.

    The Festival 2016 är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Bourbonfaten på cirka 200 liter levererades nytömda från Kentucky. Faten av svensk ek på 40 liter är bundna av Thorslundkagge och har genomgått mediumplus-rostning före kolning.
    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till augusti 2016 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

    2016-09-16 till tömdes 588 kg till blandningstank och alkoholhalten justerades från 58,5 % till förutbestämda 53,9 % i samband med buteljering.
    The Festival 2016 buteljerades 2016-09-19 i en upplaga av 1012 flaskor. Ytterligare 385 flaskor buteljerades i en non-official-utgåva för att användas till mässor och provningar.

    Vi rekommenderar att The Festival 2016 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad

    Ingående kornsorter: Tipple, Quench, Sebastian och Henley

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 40B­–55B, 75A–79A

    Batchstorlek: 1,2 ton malt

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2011–03–21 till 2011–06–16

    Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C)

     

  • Fakta

    Alkohol: 53,9 % ABV % ABV
    Ålder: 5,24 år
    Fenolhalt: 0 PPM
    Fat: 1st fill bourbon + ny svensk ek
    Antal flaskor: 1 012 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 995 SEK

The Festival

The Festival är en serie exklusiva buteljeringar skapade som en hyllning till vår Whiskyfestival, vilken hålls årligen sista helgen i juni. The Festival kan endast köpas av besökare på Whiskyfestivalen. Varje år skapas en ny whisky och buteljeras i ca 1000 flaskor

The High Coast Whisky Insider