Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The Festival 2015

Den andra festivalbuteljeringen 2015 gick i samma anda som den succéartade första, slutlagring på nya kolade ekfat. Men den här upplagan är något rökigare och har svenska inslag bland de amerikanska ekfaten.

Årets utgåva har en påtaglig rökighet och självklart tydlig karaktär från ny kolad ek. En markant skillnad är att samtliga ingående fat denna gång är på 100-130 liter och åldern är något högre med ett snitt på 4 år. Två av fem fat är tillverkade av svensk ek. Det är ung whisky men trots åldern en mognad som bara kreativt och skickligt fatarbete kan skapa.

  • Recept

    61 % av ingående whisky är gjord på rökmalt (31 – 45 ppm)

    Buteljeringen består av whisky från 5 fat av ny amerikansk och svensk ek.

    4 av 5 fat fylldes 2014 med 2,5 – 3-årigt destillat från bourbonfat (100 och 130 liter)

    Det femte fatet fylldes 2011 med orökt destillat.

    The Festival 2015 är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Bourbonfaten är tillverkade i storlekarna 100 liter och 130 liter av nytömda barrels. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola noterades i fatloggen.

    Faten av amerikansk ek är tillverkade av vitek (Quercus alba) som lagrats utomhus i 24 månader. Ett av faten är mediumrostat och två är kolade.

    Faten av svensk ek är tillverkade av skogsek (Quercus robur) i oktober 2013 av material från Nävragöl utanför Karlskrona. De sågades till ämnen i januari 2009 och lagrades utomhus i 36 månader. Faten har fått mediumplus-rostning före kolning.

    2015-08-14 tömdes 397,6 kg whisky med en alkoholhalt på 60,5% till blandningstank.

    Whiskyn syresattes försiktigt under 19 timmar för att göras mjukare.

    Alkoholhalten justerades till förutbestämda 54,5% i samband med buteljeringen. The Festival 2015 buteljerades 2015-08-17 i en upplaga av 700 flaskor. Resterande whisky reducerades till 53,3% ABV och dessa buteljerades med en egen etikett märkt Non-offical bottling i en upplaga av 271 flaskor.

    Vi rekommenderar att The Festival 2015 får luftas i glaset i några minuter för att bäst komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

    Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley och Tipple/Quench/Publican.

    Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt till 31, 39 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 18 – 27, 56 – 66, 82 – 102, 115 – 121, 173 – 178

    Batchstorlek: 1,2 ton malt.

    Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad: mellan 2011-02-08 och 2011-12-04

    Första skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
    Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
    Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 54,5 % ABV % ABV
    Ålder: 3 år 8 månader
    Fenolhalt: 0, 31, 39 och 45 ppm. Snitt 24 ppm (malt)
    Fat: Ny amerikansk och svensk ek samt bourbonfat
    Antal flaskor: 700 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 889 SEK

The Festival

The Festival är en serie exklusiva buteljeringar skapade som en hyllning till vår Whiskyfestival, vilken hålls årligen sista helgen i juni. The Festival kan endast köpas av besökare på Whiskyfestivalen. Varje år skapas en ny whisky och buteljeras i ca 1000 flaskor

The High Coast Whisky Insider