Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The Challenger

I november 2014 släpptes den andra officiella buteljeringen i vår första produktserie, The Early Days Collection. Den fick namnet The Challenger. Med mer rökighet och inslag av sherry utmanade den föreställningarna om vad en treårig whisky kunde leverera.

Den andra utgåvan i serien The Early Days Collection har komponerats på ett annorlunda sätt än The Pioneer. Betydligt rökigare och med ett tydligt inslag av sherry som passar bra under årets kyligare månader. Det är fortfarande en ung whisky men utmanar våra föreställningar om vad drygt treårig whisky har att erbjuda. Vi menar att the Challenger står sig bra mot betydligt äldre buteljeringar. 5000 flaskor släpptes på Systembolagets webb den 27 november och sålde slut omedelbart.

  • Recept

    74 % rökig whisky (31 och 39 ppm) som lagrats 3,5år på bourbon-ankare (40 liter).

    15 % orökt whisky som lagrats 3 år och 1 månad på oloroso-ankare (40 liter).

    11 % rökig whisky (45 ppm) som lagrats 3 år och 1 månad på oloroso-ankare (40 liter).

    The Challenger är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    11 st bourbonankare fyllda med 67,7% ABV rökig sprit (31ppm) 2011 04 16
    20 st bourbonankare fyllda med 63% ABV rökig sprit (39ppm) 2011 05 18
    23 st bourbonankare fyllda med 63% ABV rökig sprit (39ppm) 2011 05 26
    10 st sherryankare fyllda med 62,4% ABV orökt sprit 2011 10 05
    7 st sherryankare fyllda med 60,7% ABV rökig sprit (45ppm) 2011 10 06

    Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Avvikande dofter utöver förväntad vanilj och smörkola respektive russin och torkad frukt noterades i fatloggen.

    Whiskyn lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk 4–6 procentenheter i ingående fat.

    2014-11-06 och 2014-11-07 tömdes 2 122,8 kg whisky med en alkoholhalt på 57,4%.

    Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,2% i samband med buteljering.
    The Challenger buteljerades i en upplaga av 5 416 flaskor. 5 000 flaskor släpptes 2014-11-27 som ett webbsläpp på Systembolaget. Resterande flaskor reserverades till mässor, provningar, partnerpubar och ett litet antal utländska butiker.

    Vi rekommenderar att The Challenger får luftas i glaset i minst 15 minuter för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Quench/Publican/Henley

    Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian Rökt till 31, 39 och 45ppm fenolhalt med torv från Skottland

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter

    Kylvatten: Från Ångermanälven, vintertemperaturer

    Ingående batcher: 18-27, 56-69, 115-124, 135-142

    Batchstorlek: 1.2 ton malt

    Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar

    Destillerad mellan 2011 02 04 och 2011 10 04. Totalt 80 destilleringar ingår.

     

    Första skärningen av hjärtat:

    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
    Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

    Andra skärningen av hjärtat:

    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
    Rökigt recept: 59 % ABV (20°C) batch 18–27, 60 % ABV (20°C) batch 56–69 och 115–124

  • Fakta

    Alkohol: 48,2% ABV % ABV
    Ålder: 3 år 32 dagar
    Fenolhalt: 0, 31, 39 och 45 ppm. Genomsnitt 33 ppm (malt)
    Fat: 1:st fill bourbon och 1:st fill oloroso
    Antal flaskor: 5 416 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 837 SEK

Early Days Collection

The Early Days Collection består av de fyra första officiella buteljeringarna som gjordes under Box-etiketten. Här startade vår fantastiska whiskyresa.

The High Coast Whisky Insider