Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

PX

I november 2016 lanserades Box PX, en whisky lagrad på den mest kraftfulla sherrysorten Pedro Ximenez. Whiskyn var ursprungligen framtagen för att tillgodose kundefterfrågan från den Taiwanesiska marknaden. Utgåvan såldes även i begränsad omfattning på andra marknader.

Box PX är en helt orökt, mörk och söt whisky gjord av 100 % pilsnermalt. Whiskyn har fått massor av karaktär från den tunga spanska sherryn. Ursprungligen kommer faten från den amerikanska bourbonindustrin (Jack Daniels och Heaven Hill) som exporterat dem till sherryproducenten Miguel Martin. Box PX blev snabbt mycket eftertraktad och svår att få tag på i Europa.

  • Recept

    100% unpeated whisky which is first matured in 200-litre bourbon casks for 4.13 years before being finished in 55-litre casks of American oak which have contained PX sherry for a further 12 months.

    Box PX is neither chill-filtered nor contains colouring.

  • Ingående fat

    200-liter bourbon casks originally contained Jack Daniels and Heaven Hill. 55-litre PX casks supplied by Miguel Martin, Spain.

    Until October 2014 the cask was stored in a damp warehouse, losing some its alcohol strength. From October 2014 until August 2016, the cask was stored in a drier environment in Box warehouse number 3.

    On the 9th of November 2016, the casks were emptied into a blending vat and the alcohol content adjusted to a pre-decided 56.7% at the time of bottling.

    PX was bottled on the 10th of November 2016 in a series of 1507 bottles.

    We recommend allowing Box PX to rest in the glass for a short while before drinking. Feel free to add a few drops of water to enhance the aromas in the glass.

  • Ingredienser

    Yeast: Fermentis Safwhisky M-1

    Malt: Pilsner malt from Vikingmalt in Halmstad, Sweden

    Ingoing barley: Tipple, Quench and Henley

    Process water: From Lake Bålsjön, filtered through sand and coal filters

    Cooling water: From the River Ångerman

    Ingoing batches: 82B-88A

    Batch size: 1.2 tons malt

    Average yeasting time: 80 hours in stainless steel washbacks

    Distilled between 22nd June 2011 and 5th July 2011

    First cut of the run: 13 minutes head (foreshots)

    Second cut of the run: 67% ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 56.7% ABV % ABV
    Ålder: 5.34 years
    Fenolhalt: 0 ppm
    Fat: 1st fill bourbon + 1st fill PX
    Antal flaskor: 1 507 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 0 SEK

Tidigare buteljeringar

Vår whisky berättar historien om vårt arv, vår miljö och händelser som format vår historia

The High Coast Whisky Insider