Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Hoppa till innehåll

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

CINCO

Sherrylagrad whisky är enligt många den mest förnämsta whiskystilen. På High Coast Whisky har vi alltid fascinerats av denna whiskytyp.
Cinco – en sherryskönhet där fem olika typer av sherryfat har använts vid slutlagringen.

Cinco är spanska och betyder fem. Till Cinco har vi använt ett antal fat som tidigare lagrat fem olika sorters sherry. De fem sorterna är Oloroso, Fino, Pedro Ximénez, Amontillado och Palo Cortado.

Tanken var från början att dessa fat skulle användas till en Advanced Masterclass men vi valde istället att blanda samman faten till det som blev Cinco. Vi är tämligen säkra på att det inte gjorts någon liknande buteljering med fem olika typer av sherryfat tidigare.

Cinco webblanseras på systembolaget.se den 1 juni. Pris 879 kr. Artikelnr 4072702

  • DoftVanilj, Kryddnejlika, Hasselnöt, Russin, Cederträ
  • SmakRöda äpplen, hasselnöt, mörka bär, muskot, mjölkchoklad
  • EftersmakLång och elegant, vaniljtoner, torkade frukter
  • Cinco består till 100% av orökt whisky lagrad på fem olika typer av sherryfat; Palo Cortado, Pedro Ximénez, Amontillado, Oloroso och Fino. All ingående whisky har förlagrats på bourbonfat i mellan 2,66–5,64 år.

    10 av de 11 ingående faten är av spansk ek. Ett fat är av amerikansk ek och vi valde att blanda i detta fat för att balansera upp de kryddiga tonerna från den europeiska eken med lite mer söta toner.

    Den 25 februari 2020 tömdes 2203 kilo whisky från 11 fat med en genomsnittlig alkoholhalt på 60% på blandtank. Vi tillsatte 473 liter vatten för att hamna på den förutbestämda alkoholhalten 50,5% alc./vol. Den 26 februari buteljerades totalt 5195 flaskor.

     

  • Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Batchstorlek: 1200 kg malt / 6300 liter vört

    Ingående batcher: 40B-55B, 75A-88A, 463B-479A

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Första skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)

  • Alkohol: 50,5 % ABV
    Ålder: 6,76 - 8,68 år (genomsnitt 8,48 år)
    Fenolhalt: 0
    Fat: Palo Cortado, Pedro Ximénes, Amontillado, Oloroso och Fino
    Antal flaskor: 5 195 st
    Flaskvolym: 500 ml
    Pris: 879 SEK

Tidigare buteljeringar

Vår whisky berättar historien om vårt arv, vår miljö och händelser som format vår historia

The High Coast Whisky Insider