Cinco
Sherrylagrad whisky är enligt många den mest förnäma whiskystilen. På High Coast Whisky har vi alltid fascinerats av denna whiskytyp.
Cinco är en sherryskönhet där fem olika typer av sherryfat har använts vid slutlagringen.

Cinco är spanska och betyder fem. Till Cinco har vi använt ett antal fat som tidigare lagrat fem olika sorters sherry. De fem sorterna är Oloroso, Fino, Pedro Ximénez, Amontillado och Palo Cortado. 10 av de 11 ingående faten i Cinco är tillverkade av spansk ek. Vi valde att även blanda i ett fat av amerikansk ek för att balansera upp de kryddiga tonerna från den europeiska eken med lite mer söta toner.
Från början var tanken att dessa fat skulle användas till en Advanced Masterclass men vi valde istället att blanda samman faten till det som blev Cinco. Cinco lanserades sommaren 2020.Vi är tämligen säkra på att det inte gjorts någon liknande buteljering med fem olika typer av sherryfat tidigare. Cinco är likt alla buteljeringar från High Coast varken färgad eller kylfiltrerad.
Artikelnr: 40727-02
Pris: 879 SEK

- DoftVanilj, kryddnejlika, hasselnöt, russin, cederträ
- SmakRöda äpplen, hasselnöt, mörka bär, muskot, mjölkchoklad
- EftersmakLång och elegant, vaniljtoner, torkade frukter
Det här är i min bok utan tvekan den bästa whisky High Coast har buteljerat
Tjeders Whisky, tjederswhisky.se
-
100% är orökt whisky.
Första skärning av hjärtat:
Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)Andra skärning av hjärtat:
Orökt recept: 67 % ABV (20°C) -
All ingående whisky har förlagrats på bourbonfat i mellan 2,66–5,64 år.
Cinco är lagrad på fem olika typer av sherryfat: Palo Cortado, Pedro Ximénez, Amontillado, Oloroso och Fino.
10 fat är tillverkade av spansk ek.
1 fat är tillverkat av amerikansk ek.Den 25 februari 2020 tömdes 2203 kilo whisky från 11 fat med en genomsnittlig alkoholhalt på 60% på blandtank. Vi tillsatte 473 liter vatten för att hamna på den förutbestämda alkoholhalten 50,5% alc./vol. Den 26 februari buteljerades totalt 5195 flaskor.
-
Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.
Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
Kylvatten: Från Ångermanälven
Batchstorlek: 1200 kg malt / 6300 liter vört
Ingående batcher: 40B-55B, 75A-88A, 463B-479A
Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
-
Alkohol: 50,5 % ABV
Ålder: 6,76 - 8,68 år (genomsnitt 8,48 år)
Fenolhalt: 0
Fat: Palo Cortado, Pedro Ximénes, Amontillado, Oloroso och Fino
Antal flaskor: 5 195 st
Flaskvolym: 500 ml
Pris: 879 SEK
Tidigare buteljeringar
Vår whisky berättar historien om vårt arv, vår miljö och händelser som format vår historia