Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The Archipelago 2016

Den andra utgåvan i Archipelago-serien är liksom de övriga en specialbuteljering för Viking Line Whisky Fair. Det här är en riktigt rökig whisky, den mest rökiga som vi vid releasen 2016 hade komponerat.

Den första buteljeringen till Vikinglines Whisky Fair 2015 bestod av orökt whisky. 2016 års upplaga är Box hittills rökigaste officiella buteljering där 95,5 % av ingående whisky ära rökig. Bourbonlagrad sprit har slutlagrats på kolad amerikansk nyek. En spännande rökig bekantskap i en starkt begränsad utgåva och går bara att få tag på ombord på Cinderella. The Archipelago är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

  • Recept

    46,9 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat. 48,6 % kommer från 96-liters ny amerikansk ek. 4,5 % kommer från 20-liters ny amerikansk ek. 95,5 % av ingående whisky är rökig.

  • Ingående fat

    2011-08-19 fylldes 3st bourbon quarter casks med rökig sprit (Ombundna från 200 till ca 130 liter)

    2014-04-17 fylldes 3st 96-liters fat av lufttorkad (24 månader) kolad (#3) amerikansk ek med 2,22 år gammal rökig bourbonfatslagrad sprit.

    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2015 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 2 och 3.

    Som extra smakgivare adderades 2st 20-liters experimentfat av hårt rostad amerikansk ek innehållande 3,83 år gammal orökt whisky.

    2015-12-19 blandades whiskyn från ingående fat och styrkan reducerades med vatten till 56,5 % ABV före buteljeringen.

    Totalt 1114 flaskor buteljerades 2015-12-21 till The Archipelago varav 1000 såldes under Whisky fair 2016. Övriga flaskor reserverades för smakprov.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Malt: Orökt pilsnermalt från Viking Malt i Halmstad av kornsortsblandning Tipple/Quench/Rosalina.

    Malt: Rökig pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian.

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Batchstorlek: 1200 kg malt / 6300 liter vört

    Ingående batcher: 110-113, 189-201, 208-213

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2011-08-15 till 2012-02-20

    Första skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
    Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
    Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 56,5 % ABV
    Ålder: 3,83
    Fenolhalt: 45, 40 och 0
    Fat: 1st fill Bourbon (46,9 %), ny amerikansk ek (53,1 %)
    Antal flaskor: 1 114 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 999 SEK

Archipelago

Archipelago är en serie årliga buteljeringar som görs specifikt för Viking Line Whisky Fair. Första buteljeringen presenterades ombord på Cinderella i januari 2015. Buteljeringarna omfattar runt 1000 flaskor varje år och kan bara köpas ombord på Viking Line.

The High Coast Whisky Insider