Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

The Archipelago 2017

Även den tredje utgåvan i Archipelago-serien är en riktigt rökig whisky. Som vanligt presenterad exklusivt ombord på Viking lines whiskybåt Cinderella i februari 2017. 100% rökig whisky slutlagrad på fat av lufttorkad amerikansk ek.

Även denna i en starkt begränsad utgåva som bara säljs ombord på Cinderella i samband med Viking line Whiskyfair. Den här gången har vi låtit etiketten inspireras av den första svenska maltwhiskyn; Skeppets Whisky. Liksom Skeppets Whisky är Archipelago 2017 rejält rökig men där slutar alla jämförelser. Där den gamla skeppswhiskyn förkastades för sin bastant sura röksmak uppskattas Archipelago för sin komplexa och karaktäristiska rökton. En riktigt njutbarrökare med sötma och vanilj från den amerikanska eken. The Archipelago är liksom alla buteljeringar från Box varken färgad eller kylfiltrerad.

  • Recept

    The Archipelago 2017 består av 100 % rökig whisky som först lagrats 3,65 år på 110-liters 1st fill bourbonfat för att sedan slutlagras på 94-liters fat av ny amerikansk ek i ytterligare 2 år.

  • Ingående fat

    2011–04–21 till 2011–05–26 fylldes 10 st bourbonfat med rökig sprit (Ombundna från 200 till ca 110 liter)
    2015–01–20 flyttades whiskyn över till 94-liters fat av ny amerikansk lufttorkad ek. 5st med kolningsgrad #3 och ett hårt rostat.
    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2015 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.
    2017–02–06 blandades whiskyn från ingående fat och styrkan reducerades från 56,46 % till 55,4 % ABV före buteljeringen.
    Totalt 1016 flaskor buteljerades 2017-02-07 till The Archipelago varav 1000 såldes till Vikingline.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Malt: Rökig pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian.

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Batchstorlek: 1 200 kg malt / 6300 liter vört

    Ingående batcher: 18B-27B, 56A-69B

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2011–02–09 till 2011–05–25

    Första skärning av hjärtat:
    Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:
    Rökigt recept: 60 % ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 55,4 % ABV
    Ålder: 5,69
    Fenolhalt: 39
    Fat: 1 st fill Burboun, ny amerikansk ek
    Antal flaskor: 1 016 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 1 199 SEK

Archipelago

Archipelago är en serie årliga buteljeringar som görs specifikt för Viking Line Whisky Fair. Första buteljeringen presenterades ombord på Cinderella i januari 2015. Buteljeringarna omfattar runt 1000 flaskor varje år och kan bara köpas ombord på Viking Line.

The High Coast Whisky Insider