63 batch 4
Idén till 63 kom 2014 när vi insåg att den 63:e breddgraden gick rakt igenom vårt nya lagerhus.
Normalt köper vi in rökmalt med en fenolhalt mellan 40-45 ppm. Till 63 har vi fått tag på malt med en rökighet på 63 ppm. Alkoholhalten, ja den är själv klart på procenthalten 63.
63 batch 4 är den avslutande batchen av 63.


-
63 består till 100 % av rökig whisky (63 ppm) som har lagrats på 41 bourbonfat med en volym på 63 liter i 6,3 år därefter har de lagrats på PX-fat i ytterligare 630 dagar.
63 batch 4 är varken kylfiltrerad eller färgad.
-
Bourbonfaten är ombundna av Thorslundkagge från 1st fill bourbon barrels (200 l).
Pedro Ximénes faten är bundna av Tonelería Del Sur Rafael Cabello S.L.Vi rekommenderar att 63 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset, och kanske lite mer om whiskyn upplevs för stark.
-
Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
Rökig malt: Torvrökt i 30 timmar på Tweed Valley Maltings, tillhörande Simpsons Malt sedan 1963. Priset var 6,30 kr/kg.
Rökt till 63 ppm fenolhalt med torv från St Fergus bog, Aberdeenshire i Skottland.
Ingående kornsorter: 50% Concerto och 50% Optic från 2012 års skörd.
Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
Kylvatten: Från Ångermanälven
Ingående batcher: 608A-624A
Batchstorlek: 1,25 ton malt
Jästid: 63 timmar i rostfria jäskar.
Destillerad mellan 2013-12-16 till 2014-01-22
Första skärning av hjärtat:
Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)Andra skärning av hjärtat:
Rökigt recept: 60 % ABV (20°C) -
Alkohol: 63 % ABV
Ålder: 8,04 år (6,3 år plus 630 dagar)
Fenolhalt: 63 ppm
Fat: Bourbonfat 63 liter, tillverkade av en tunnbindare född 1963, PX fat
Antal flaskor: 2 920 st
Flaskvolym: 700 ml
Pris: 1 063 SEK