Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Hoppa till innehåll

Meny

Stäng
63°N 17°E Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 besok@highcoastwhisky.se @highcoastwhisky
Meny

Solera 01

Vi är ett av få whiskydestillerier i världen som har ett äkta solera–system i ett av våra lagerhus. Sex criaderas högt och med solerafat av svensk ek. Här kommer den första buteljeringen av ett fullskaligt experiment som blivit en smakmässig succé.

Ett Solera-system bygger på att man kontinuerligt blandar yngre sprit med äldre och på så sätt utvecklar komplexitet i slutresultatet. Det betyder att det i varje buteljering kommer att finnas en mindre mängd whisky från den allra första fyllningen.

I botten på det sex våningar höga systemet ligger Solera-faten vilket i vårt fall är 225 liters fat av svensk ek. Ur dessa tas whiskyn som ska buteljeras. Ovanför dessa finns fem våningar sk, criaderas med bourbonfat som rymmer 200 liter whisky fallande ålder. Den översta criaderan är yngst och här fyller vi på med orökt nydestillat varje gång vi buteljerar från de understa solerafaten. Varje våning med fat toppfylls från faten ovanför efter genomförd buteljering (se illustration under ”resurs”).
På sätt blandas inte bara olika åldrar av whisky och olika batcher av destillat. Här blandas även årstider och klimat under lång tid och systemet skapar ett avtryck, en smakmässig skuggbild av vår plats här vid älvstranden.

Artikelnummer 11619-02

  • Doftek, Muskotnöt, Vanilj, Kokos, moget päron
  • Smakhonung, kryddnejlika, anis, kola, gröna äpplen
  • EftersmakVanilj, svartpeppar
En spännande whisky med fin balans.

Ingvar Rönde, author of Malt Whisky Yearbook.,

  • Solera består till 100% av orökt whisky, lagrad på bourbonfat och svensk ek.
    Den 2 november 2020 tömdes 1041 kilo whisky från 10 fat. Vi tillsatte 101 liter vatten för att hamna på den förutbestämda alkoholhalten 56% alc och det buteljerades totalt 2490 flaskor.

  • Solerafaten är bundna i svensk ek och 3 st är tillverkade av ek från Visingsö, 5st har ek från Skinshult och i 2 st är eken från Tararp. Resterande 50 fat i systemet är 200 liters bourbon barrels.

  • Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
    Kylvatten: Från Ångermanälven
    Batchstorlek: 1200 kg malt / 6300 liter vört
    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Första skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)

     

  • Alkohol: 56 % ABV
    Ålder: ca 6
    Fenolhalt: 0 ppm
    Fat: Svensk ek och bourbon barrels
    Antal flaskor: 2 490 st
    Flaskvolym: 500 ml
    Pris: 895 SEK

Köp denna whisky

Tidigare buteljeringar

Vår whisky berättar historien om vårt arv, vår miljö och händelser som format vår historia

The High Coast Whisky Insider

Registrera dig och ta del av det senaste inifrån destilleriet