Pressmeddelanden

Under helgens final på Bishops Arms i Stockholm blindprovades 12 olika maltwhiskys i tre olika klasser; Sherried, Malty och Peaty stilar. När rösterna var räknade stod alltså den svenska High Coast Whiskys Berg som segrare i klassen sherryfatslagrad. Berg är en produkt där orökt destillat först har lagrats på bourbonfat för att därefter slutlagrats på spanska Pedro Ximenez-fat. Resultatet blir en välbalanserad och mycket välsmakande whisky med toner av torkad frukt, vanilj och apelsinchoklad.

  • Det är en otrolig ära att Berg som första svenska whisky i VM-finalen även vinner klassen sherried. Detta är en milstolpe i svensk- och nordisk whiskys framfart i whiskyvärlden, säger Roger Melander, Destillerichef på High Coast Whisky

Tävlingen bygger på blindprovning där juryn inte vet vad man har i glasen. Under finalprovningen var det 140 deltagare som provade 12 whiskys. Tre i klassen sherried, sex i klassen malty och tre i klassen peaty. Produkterna som provades har klarat sig igenom först en kvalprovning, därefter semifinal för att tillslut kämpa om segern i finalprovningen. Totalt har ca 120 olika whiskysorter provats.

  • Berg har blivit väldigt populär på kort tid och vinsten i VM-finalen ger oss ett kvitto på att vi just nu har världens bästa svenska whisky, säger Henrik Persson, vd på High Coast Whisky

High Coast Berg finns på hyllan i de flesta Systembolagsbutiker.  

Fakta – Berg

Artikelnr: 82375-02

Alkoholhalt: 50%

Pris: 499 kr

Smaknoter

Doft: Russin, vanilj, knäck, apelsinchoklad

Smak: Söt vanilj, moget päron, torkade aprikoser, sultanrussin

Eftersmak: Lång, värmande, torkade frukter

Frågor, pressmaterial med mera vänligen kontakta

På den 63e breddgraden, i norrländska Ådalen, på en udde i älven där grusvägen tar slut ligger ett av världens nordligaste whiskydestillerier.

Inne i värmen bakom det gamla kraftverkets väderbitna tegelfasad pågår en ständig jakt på detaljer. Inget ska lämnas åt slumpen.

Platsen i sig är inget undantag. Den norrländska naturen, Ångermanälvens iskalla vatten, bistra vintrar och ljumma sommarnätter sätter oavbrutet sin prägel på vår whisky. Lägg därtill kunskapen och passionen hos oss som jobbar här och du får ett destilleri i världsklass.

Välkommen hem till oss.

Whiskyn från High Coast Distillery under varumärket High Coast Whisky har funnits på Systembolaget sedan 2014. Serien Origins med Älv, Hav , Berg och Timmer i premiumsegmentet. Vid produktions- och besöksanläggningen i ångermanländska Bjärtrå produceras whisky sju dagar i veckan och i lagerhusen mognar cirka 14 000 fat. High Coast Single Malt Whisky säljs i dag i ett tiotal länder. Bolagets aktie är noterad på Pepins. Omsättningen är omkring 55 MSEK och verksamheten sysselsätter cirka 20 personer.

Presskontakt

Henrik Persson

Presskontakt

VD
henrik.person@hichcoastwhisky.se
+46 70 552 02 72