Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E +46 (0) 612 530 60, info@highcoastwhisky.se High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.com @highcoastwhisky
Meny

The Pioneer

Den första egna whiskyn under varumärket Box presenterades för whiskyvärlden i juni 2014. namnet The Pioneer sa det mesta. En pionjärbuteljering av drygt treårig whisky, ung, uppkäftig och med löfte om någonting stort. En klassik flaska på mången samlarhylla.

Grundidén med Box första officiella whisky var att presentera en relativt traditionell buteljering från bourbonfat. Tre år är ingen lång lagringstid för en whisky, och vi utgick ifrån att vi var tvungna att göra den första buteljeringen med relativt stor andel rökig sprit för att dämpa den ungdomliga kantigheten. Med facit i hand vet vi nu att Box orökta recept står sig utomordentligt bra även i unga år och vi behövde inte maskera eller dölja ungdomligheten. The Pioneer släpptes via ett webbsläpp på Systembolaget och de 6500 flaskorna sålde slut på några minuter.

  • Recept

    50 procent orökt whisky som lagrats tre år på bourbon-ankare (40 liter) 35 procent rökig whisky (31ppm) som lagrats tre år på bourbon-ankare (40 liter) 15 procent orökt whisky som lagrats två år på 200-liters bourbonfat och som slutlagrats på 100-liters fat av ny svensk kolad ek. Den relativt lättrökta whiskyn ger en tydlig men ändå måttlig rökighet. Inslaget av svensk kolad ek ger whiskyn en kryddighet, med kola- och karamelltoner samt lite djupare färg. The Pioneer är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Avvikande dofter i bourbonfat utöver vanilj och smörkola noterades i fatloggen. Från dessa fat fanns inlslag av ganska ovanliga toner, t.ex. jordgubbar, mandarin, punchpralin, nypon, apelsin, lakrits, gräs, romrussin och Ahlgrens bilar.

    35 st bourbonankare fylldes med 71,6 % ABV orökt sprit 2011-04-05. 21 st bourbonankare fylldes med 67,7 % ABV rökig sprit (31ppm) 2011-04-16 och 2011-04-17. 2011-03-21 och 2011-05 -15 fylldes 4 st 100-liters fat av svensk kolad ek med 2-årig orökt sprit som lagrats på 200-liters Jack Daniels-fat sedan 2011-03-16. Ursprunglig alkoholhalt 72,8 % ABV
    Den svenska eken kommer från Ljungby och Mönsterås och är lagrad utomhus i 36 månader.

    Whiskyn lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk ca 6 procentenheter i ingående fat. Totalt tömdes 2 175 kg whisky med en alkoholhalt på 64,27 %. Alkoholhalten justerades till förutbestämda 48,1 % i samband med buteljering.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1
    Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad av kornsortsblandningarna Tipple/Quench/Astorian samt Tipple/Quench/Publican.
    Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley 70 % och Sebastian 30 %. Rökt till en fenolhalt om 31 ppm med torv från Skottland.
    Processvatten: Från Bålsjön, cirka fem kilometer från destilleriet, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven (från 3,0–5,5 grader)

    Ingående batcher: 18–37, 40–47

    Batchstorlek: 1,2 ton malt.

    Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad: mellan 2011-02-08 och 2011-03-30. Totalt 53 destilleringar ingår.

    Genomsnittlig lågvinsdestillering: 5 tim 47 min.

    Första skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 10 minuter huvud (försprit)
    Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:

    Orökt recept: 67 % ABV (20°C)
    Rökigt recept: 59 % ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: % ABV
    Ålder:
    Fenolhalt:
    Fat:
    Antal flaskor: 6 508 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 0 SEK

Early Days Collection

The Early Days Collection består av de fyra första officiella buteljeringarna som gjordes under Box-etiketten. Här startade vår fantastiska whiskyresa.

The High Coast Whisky Insider