Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E +46 (0) 612 530 60, info@highcoastwhisky.se High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.com @highcoastwhisky
Meny

The Festival 2014

Vi tyckte att en whiskyfestival av rang behövde en egen återkommande festivalbuteljering. Något som kommer i en starkt begränsad utgåva och bara går att få tag på om man själv besöker vår whiskyfestival. Inför 2014 års festival gjorde vi slag i saken och vår legendariska Festival-serie var född.

Målet med en Festival-buteljering är alltid en unik buteljering som sticker ut och håller hög kvalitet. Till Festival 2014 provade vi något nytt. När vi köper in nytillverkade fat förlagrar vi dessa normalt med sprit i 5–6 månader för att dra ut en del av de kraftiga aromer man får av ny ek. Det skapar en del extra arbete och planering men är nödvändigt för att få en harmonisk lagring under den första fyllningen. 16 ankare av amerikansk ek förfylldes med 34–35 månader gammal sprit från 100-liters bourbonfat under drygt fem månader. Den amerikanska eken var lufttorkad i 24 månader och rostades medium+ före kolning. En ganska unik kombination som resulterade i en djupare och sötare kryddighet än vad man normalt får från kolad amerikansk ek. Kombinationen av bourbonfat och ny amerikansk ek gav både spännande aromer och en väldigt fin färg till vår första festivalbuteljering. Festival 2014 är liksom alla buteljeringar från Box/High Coast varken färgad eller kylfiltrerad.

  • Ingående fat

    Samtliga fat genomgick en doftkontroll före fyllning. Inga avvikande dofter detekterades utöver förväntad vanilj och smörkola.

    4st 100-liters 1st fill bourbonanfat fylldes med 67,7 % ABV rökig sprit (31ppm) 2011-04-20 och 2011-04-21

    5st 100-liters 1st fill bourbonanfat fylldes med 62,9% ABV rökig sprit (39ppm) 2011-05-18 och 2011-05-20

    Faten lagrades i ett fuktigt lagerhus och alkoholhalten sjönk ca 4 procentenheter i ingående fat.

    2014-03-27 fylldes 16st 40-liters fat av amerikansk ek med 61,1% ABV förlagrad rökig sprit (medel 35ppm)

    2014-09-16 blandades ingående whisky och styrkan reducerades med vatten till 53,5 % ABV

    700 numrerade flaskor buteljerades till officiell festivalbuteljering. Resterande whisky reducerades till 52,7 % ABV varav en del buteljerades som Non official bottling och resten lades på bourbonfat för framtida bruk.

  • Ingredienser

    Malt: Rökig pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien av kornsortsblandning Henley/Sebastian. Rökt med torv från Skottland.

    Batchstorlek: 1 200 kg malt / 6 300 liter vört

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Batch 18–27:
    Malt: 31ppm fenolhalt.
    Genomsnittlig jästid: 81 timmar i rostfria jäskar. Destillerad mellan 2011-02-08 och 2011-02-23. 18 destilleringar ingår.
    Genomsnittlig lågvinsdestillering: 6 tim 1 min.
    Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)
    Andra skärning av hjärtat: 59 % ABV (20°C)

    Batch 56–66:
    Malt: 39ppm fenolhalt.
    Genomsnittlig jästid: 79 timmar i rostfria jäskar. Destillerad mellan 2011-05-02 och 2011-05-19. 22 destilleringar ingår.
    Genomsnittlig lågvinsdestillering: 5 tim 28 min.
    Första skärning av hjärtat: 30 minuter huvud (försprit)
    Andra skärning av hjärtat: 60% ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 53,5% ABV % ABV
    Ålder: 3 år 116 dagar
    Fenolhalt: 35 ppm (malt)
    Fat: 1st fill bourbon, slutlagrad på ny amerikansk ek
    Antal flaskor: 700 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 889 SEK

The Festival

The Festival är en serie exklusiva buteljeringar skapade som en hyllning till vår Whiskyfestival, vilken hålls årligen sista helgen i juni. The Festival kan endast köpas av besökare på Whiskyfestivalen. Varje år skapas en ny whisky och buteljeras i ca 1000 flaskor

The High Coast Whisky Insider