Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E +46 (0) 612 530 60, info@highcoastwhisky.se High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.com @highcoastwhisky
Meny

Quercus III Petraea

Den tredje delen i Quercus-serien kom vid årsskiftet 2018-2019 och satte fokus på ytterligare en europeisk eksort, den här gången från Ungern. Kryddig och fylld av klassiska ektoner, först lagrad på bourbonfat därefter slutlagrad på fat av Quercus petraea.

Quercus är en serie där vi utforskar de smaker som olika ekarter och växtplatser ger till whiskyn. Den första utgåvan Quercus I Robur gick på djupet med den europeiska skogseken, Quercus robur. Nummer två i serien är den amerikanska viteken Quercus alba. Tredje utgåvan har fått sin tongivande karaktär från den europeiska bergeken Quercus petraea.

Bergek, Quercus petraea, kallas även vinterek eller druvek och växer i stora delar av Europa. I Sverige förekommer den främst vid kusten i de södra delarna, ofta i steniga och magra marker. Bergeken används vanligen till lagring av vin, men ger även en väldigt intressant karaktär till whisky.

  • Recept

    Quercus III Petraea består av 100 % orökt whisky som först lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,7 år och sedan slutlagrats i 10 månader i 40-liters fat av ny ungersk ek, Quercus petraea.

    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.

    Destillerad mellan 2013-03-15 och 2013-04-29.

    Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit).

    Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C).

  • Ingående fat

    Bourbonfatet på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA.
    Faten av Quercus petraea, hårt rostade på 40 liter (ankare) är bundna i Ungern.

    Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till november 2018 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.

    Bourbonfaten tömdes på dess innehåll och whiskyn flyttades över till 100 Ankare (40 liter) av ny ungersk ek (Quercus petraea).
    2018-11-19 och 2018-11-20 tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8% i samband med buteljering.

    Quercus III Petraea buteljerades 2018-11-23 och 2018-11-26 i en upplaga av 7781 flaskor.

    Vi rekommenderar att Quercus III Petraea får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

    Quercus III Petraea är varken kylfiltrerad eller färgjusterad.

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

    Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

    Ingående kornsorter: Tipple, Barke, Rosalina and Quench

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven

    Ingående batcher: 436B-464A

    Batchstorlek: 1,2 ton malt

  • Fakta

    Alkohol: 50,8 % ABV
    Ålder: 5,56
    Fenolhalt: 0
    Fat: 1st fill bourbon + ny ungersk ek
    Antal flaskor: 7 781 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 799 SEK

Quercus

Quercus-serien är en resa i ekens tecken. I en serie av buteljeringar utforskar vi olika eksorters påverkan på whiskyns smakbild.

The High Coast Whisky Insider