Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Meny

Stäng
63°0'N 12°12'E +46 (0) 612 530 60, info@highcoastwhisky.se High Coast, Sweden
+46 (0) 612 530 60 info@highcoastwhisky.com @highcoastwhisky
Meny

Cask Owners Bottling 2015

2015 kom den här första hyllningen till alla våra privata fatägare. En unik buteljering exklusivt för alla fatägare 134 privata buteljeringar bidragit med smaker. Bourbonlagrad, lätt rökig med en härlig toppnot från fatägargemenskapen.

Många gånger har vi fått frågan vad vi gör av slattarna som blir kvar när vi tömt och buteljerat ett ankare åt en kund. Svaret är cask owners bottling. Vi tycker att bästa lösningen är att ge tillbaka kvarstoden till alla våra fatägare genom en unik buteljering. I slutet av oktober 2015 hade vi sparat ihop 31,2kg från 134 buteljeringar. Den whiskyn användes som toppnot för att krydda upp en bas från quarter casks vilket i det här fallet är bourbon barrels ombundna för att rymma ungefär 130 liter. En kraftigare bas hade fullständigt dolt karaktären från ingående slattar.

  • Recept

    97,13 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat.

    Resterande 2,87 % utgörs av slattar från tömda och buteljerade kundankare.

    21,12 % av ingående whisky är rökig.

    Cask Owners Bottling är varken kylfiltrerad eller färgad.

  • Ingående fat

    Bourbonfaten är tillverkade i storlekarna 40 och 130-liter av nytömda bourbon barrels. Faten på 130-liters (quarter casks) är tillverkade i Skottland av Speyside Cooperage och de på 40-liter är tillverkade av Thorslundkagge i Sverige.

    Faten av amerikansk ek är svensktillverkade av kolad vitek (Quercus alba). Materialet lufttorkad i 24 månader. Tillverkade av Thorslundkagge i oktober 2011.

    Faten av ungersk ek är tillverkade av mediumrostad bergsek (Quercus petraea) från norra Ungern.

    Faten av svensk ek är tillverkade av skogsek (Quercus robur) från Hornsö Mönsterås uppsågad dec 2008 lagrad utomhus i 36 månader, tillverkade januari 2012 med mediumplus-rostning.

    aten av fransk ek är tillverkad av mediumrostad bergsek (Quercus petraea) från Allier. Sherryfaten ombundna till 40 liter av Thorslundkagge. Ursprungsfat 500-liters oloroso.

    2015-10-29 tömdes 1090kg whisky med en genomsnittlig alkoholhalt på 59,3% till blandningstank.

    Alkoholhalten justerades till förutbestämda 53,5% i samband med buteljering.
Cask Owners Bottling 2015 buteljerades 2015-11-02 i en upplaga av 2619 flaskor. 2466 flaskor släpptes via ett dolt artikelnummer i Systembolagets beställningssortiment. Resterande flaskor med en ”Non official bottling”-etikett reserverades till mässor och provningar.

    Vi rekommenderar att Cask Owners Bottling 2015 får luftas i glaset en stund för att komma till sin rätt.
 Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.

     

  • Ingredienser

    Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.

    Orökt malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.

    Rökig malt: Pilsnermalt från Castle Maltings i Belgien.
    Rökt till 31-45ppm fenolhalt med torv från Skottland.

    Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.

    Kylvatten: Från Ångermanälven
    Ingående batcher: Se tabell
    Batchstorlek: 1.2 ton malt
    Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
    Destillerad: mellan 2011-02-21 till 2012-10-02

    Första skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 13 minuter huvud (försprit)
    Rökigt recept: 30 minuter huvud (försprit)

    Andra skärning av hjärtat:
    Orökt recept: 67% ABV (20°C)
    Rökigt recept: 60% ABV (20°C)

  • Fakta

    Alkohol: 53,5 % ABV % ABV
    Ålder: 3 år (Snitt 4,097 år)
    Fenolhalt: 0, 31, 39, 40, 43 och 45 ppm. Snitt 9 ppm (malt)
    Fat: 1st fill bourbon, 1st fill oloroso sherry samt ny amerikansk, ungersk, fransk och svensk ek.
    Antal flaskor: 2 466 st
    Flaskvolym: 50 ml
    Pris: 790 SEK

Cask Owners

Cask Owners Bottling är en exklusiv buteljering som endast erbjuds privata fatägare. I varje buteljering ingår som topnot små delar av de privata fat som buteljerats under tidsperioden mellan dessa exklusiva utgåvor.

The High Coast Whisky Insider